Zaaien, groeien en oogsten


Zaaien

Vanaf april worden de pompoen zaden in potjes geplant en in de kas gezet. De ideale kiemtemperatuur voor de zaadjes is 20 °C, in een kas kiemen de zaadjes dus sneller, wat de groei bevorderd. Als de plantjes ongeveer 5 blaadjes hebben gaan ze daar buiten om af te harden. Na de ijsheiligen, 15 mei, kunnen de plantjes in de volle grond geplant worden. De kans op nachtvorst is nu minimaal dus het groeien kan beginnen!

Groeien

Na het planten in de vaste grond, heeft de pompoenenplant behoefte aan zon en water. De meeste pompoenenplanten hebben minimaal 1 vierkante meter ruimte nodig. Dit komt omdat de pompoenen ranken. Om ervoor te zorgen dat de planten de ruimte krijgen om te groeien is het belangrijk dat ze dus ver uit elkaar geplant worden. Het schoffelen van onkruid is dus ook van belang. Eind juni, begin juli is de plant zo ver gegroeid dat de grond bezaaid is met de plant, het schoffelen is dan dus niet meer nodig. De pompoen haalt voeding uit de bodem, wij hebben de grond gevoed met de mest van onze koeien. De planten worden dus niet bespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Het groeiseizoen van de pompoen is per pompoensoort verschillend, het varieert tussen de 90 en 120 dagen.

Oogsten

Eind augustus/begin september kan het oogsten beginnen. De pompoen voelt hard aan, is dof en heeft kurk achtige steel gekregen. Je kunt de pompoen nu afknippen met een zo lang mogelijk steeltje. Zorg ervoor dat de pompoenen geen beschadigingen krijgen, op deze manier blijft pompoen het langste goed. Nu kan de pompoen neer gezet worden voor de sier, geconsumeerd of uitgehold worden.