Recepten

Er zijn veel eetbare pompoenensoorten en er zijn ook verschillende zoete en hartige recepten waarin een pompoen verwerkt wordt, het is namelijk een erg gezond product. Een pompoen is rijk aan vezels en arm aan vet en er zitten veel vitamine A en C in. De pompoenen die het vaakst voor het koken wordt gebruikt zijn de Hokkaido- en de Butternutpompoen. Eén van de bekendste recepten is toch wel de pompoenensoep, verder is hieronder ook het recept van de pompoenenvlaai te zien. 


Pompoenensoep

Ingrediënten:

500 gram oranje winter pompoen in blokjes, 1 liter kippenbouillon, 3 uien, 1 eetlepel milde kerriepoeder, 3 laurierbladen, 25 gram boter, 1 bosje fijngesneden peterselie, scheutje zoete ketjap, peper, crème fraîche.

 

Pel de uien en snipper ze. Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui enkele minuten. Voeg kerriepoeder en blokjes pompoen toe en laat alles nog 5 minuten fruiten. Voeg kippenbouillon van tablet en laurierbladen toe en kook de pompoen met het deksel op de pan in ca. 25 minuten gaar. Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met vers gemalen peper en zoete ketjap. Roer de peterselie erdoor en voeg crème fraîche naar wens toe. Lekker met stokbrood en kaas.

 

Veel succes!


Pompoenenvlaai

Ingrediënten voor de bodem:

200 gram bloem, ½ theelepel zout, 125 gram boter, 3 eetlepel koud water

Ingrediënten voor de vulling:

600 gram in kleine blokjes gesneden pompoen, 2 eieren, 200 gram suiker, ½ theelepel kaneel, mespunt gemberpoeder, mespunt kruidnagelpoeder, mespunt nootmuskaat, 1 ½ eetlepel bloem, ½ dl koffieroom.

 

Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar. ½ Uur in de koelkast laten rusten. Bekleed er de ingevette vlaaivorm mee en laat het 10 minuten “blind” in het midden van de voorverwarmde oven op 225 graden bakken.

Kook de pompoen op laag vuur met ½ dl water. Pureer ze. Laat de puree koud worden. Voeg de 2  los geklopte eieren toe.  Voeg de suiker met de kaneel, gemberpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat toe. Roer de bloem en koffieroom door elkaar tot een glad papje en meng dit ook door het pompoen mengsel. Schep de pompoenpuree  op de bodem. Bak de taart op 150 graden in 45 minuten gaar.

 

Veel succes!